Wat een bizarre klus was dit: een totaal project om U tegen te zeggen, een project met de hoofdletter P!

Inleiding
Door vaste relatie Autowas H2O werden we benaderd of we eens mee konden kijken wat we voor hun nieuw te bouwen pand konden betekenen. Uiteraard is dat geen probleem en denken we graag mee maar dat dit zo’n grote klus zou worden hadden we niet durven dromen. Het idee was namelijk om de modernste, meest geavanceerde én op 1 na langste kettingwasstraat van Europa te bouwen! Met daarnaast nog eens 120 stofzuigers kun je gerust spreken over Autowassen 3.0!

Dat je bij zo’n bijzondere wasstraat niet afkunt met een klein spandoekje lijkt me duidelijk, maar wat dan wel? Naastgelegen bedrijven als KFC en McDonald’s zorgen voor aardig wat aanvoer van klanten, maar zelf moet je er natuurlijk ook tiptop bij staan. Tijdens gesprekken met de klant, architect en het bouwbedrijf werden de plannen al snel duidelijk: gigantisch grote letters op het pand én een vrijstaande lichtbak op het dak. Producten die we al enige tijd maken maar gezien het grote formaat was het wel zeker een uitdaging!

Megaletters
Het nieuwe pand ligt pal aan de N209 tussen Zoetermeer en Bleiswijk, net na de afrit van de A12. Je kan hier dus gerust spreken over een perfecte zichtlocatie! Door optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte, kunnen we een tekst plaatsen met een formaat van 34 meter lang! Letters van 4,5 meter hoog en golven van ruim 12,4 meter lang… Bizar! Gemaakt als een onverlichte aluminium doosletter (Profiel 0) van 12cm dik, vervolgens volledig in de huisstijlkleuren RAL kleuren gespoten. Bij de montage begonnen we met het plaatsen van de 2cm dik PVC bodems. Deze hingen we netjes op zijn plek door te werken met een grote mal. Later werden hier dan weer de eindkappen opgeschroefd. Dit netjes en recht op een gevel krijgen is een flinke uitdaging!

 

Doeklichtbakken
Waar de letters al mega waren, is dat bij de lichtbak niet anders! Grote uitdaging was het formaat, de wens voor ronde hoeken gecombineerd met intern verlichte doosletters. Uiteindelijk hebben we gekozen om 2 aluminium doeklichtbakken te maken en gemonteerd op de staalconstructie die door het dak steekt. Van afstand lijkt het dus dat deze grote bakken zweven boven het pand. De bakken zelf hebben een formaat van 4,7 x 4,7 meter. Daarin het doek gemonteerd die in de juiste kleur geprint is met daarop weer de doosletters. Deze doosletters zijn door het doek heen gestoken, vast gemaakt op de constructie en staan dus op pootjes. Om het geheel nóg bijzonderder te maken, hebben we de aluminium intern verlichte doosletters (Profiel 4) aan de voorzijde voorzien van speciaal 3M Rastervinyl. Dit vinyl zorgt voor een zwarte daguitstraling met een witte nachtuitstraling.
Leuk weetje: aangezien de doeklichtbakken zo groot waren bracht dat een logistiek probleem met zich mee.. Er moest uitzonderlijk vervoer geregeld worden die slechts enkele centimeter speling had en dus nog maar net over de openbare weg kon. Bij ieder viaducten en tunnel was het toch weer even spannend!

 

Binnenkant
Aan de binnenzijde werd de wasstraat ook heftig aangepakt en was al snel duidelijk dat het daar ook flink aangepakt moest worden. De bewegwijzering moest natuurlijk goed en overzichtelijk zijn maar de aankleding was minstens net zo belangrijk. Zo hebben we boven de stofzuigerplekken grote sfeerbeelden gemonteerd als fullcolour prints op zelfklevend vinyl en rij je aan het einde van de wasstraat in de bocht tegen een grote Formule 1 auto aan. Vanwege de vorm moesten we hier een flexibele plaat voor gebruiken waarop dan weer de FC prints op konden komen.

Je zou het haast vergeten tussen al het bovenste geweld, maar er zijn daarnaast ook nog eens vlaggenmasten met een lengte van 8 meter geplaatst.
Met recht een project om trots op te zijn en een project waarmee we aantonen dat geen enkele klus te groot is!

 

 

Update januari 2019
Dat dit een bijzonder project was blijkt wel uit het artikel in het vakblad Sign+.
Voor het nummer van januari 2019 werd Arthur van Schoonhoven namelijk geïnterviewd en samen met diverse foto’s in het landelijke blad geplaatst!

Klik hier om het artikel te lezen (pdf bestand)